Σελίδες

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Πιερ Λουί Η γυναίκα και το νευρόσπαστο -The Woman And The Puppet - Pierre Louys La Femme et le pantin

Πολύ καλό και ευχάριστο βιβλίο. Η ιστορία διαδραματίζεται το 1896, στην εποχή του συγγραφέα. Ένας γάλλος ο Αντρέ Στεβενόλ, επισκέφτηκε το καρναβάλι της Σεβίλλης, οπού έψαχνε για μια ερωτική περιπέτεια. Προς το τέλος του καρναβαλιού καταφέρνει να γνωρίσει μια πολύ νεαρή κοπελίτσα την Κοντσίτα Περέζ, η οποία του δίνει ραντεβού για την επόμενη μέρα. Το πρωί της επομένης συναντά τυχαία έναν ισπανό παλιό του φίλο , τον Δον Ματέο Ντιάζ στον οποίο αποκαλύπτει το όνομα της κοπέλας την οποία πρόκειται να συναντήσει.

Ο Δον Ματέο στην προσπάθεια του να τον κάνει να αλλάξει γνώμη, αρχίζει να του ξετυλίγει την περιπέτεια του με την Κοντσίτα, εξηγώντας του πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κοπέλα και πόση καταστροφή μπορεί να του φέρει.
Περιγράφει τον τρόπο που την γνώρισε, το πόσο την αγάπησε και πόσο η ίδια τον βασάνισε και τον εκμεταλλεύτηκε. Ο Δον Ματέο ήταν ένας πλούσιος ισπανός με πολλές ερωτικές περιπέτειες στη ζωή του. Η Κοντσίτα ήταν μια πολύ φτωχή κοπέλα η οποία ζούσε με την μητέρα της και η οποία κατάφερε αρνούμενη να του προσφέρει την παρθενιά της, να του ψήσει το ψάρι στα χείλη. Να τον παίρνει στη βρύση και να τον αφήνει διψασμένο. Να τον παίζει στα δάχτυλα της σαν μαριονέτα.


Όταν οι αντοχές του Ματέο στον εμπαιγμό και τη σκληρότητα ξεπερνούν τα όρια του, την χτυπά βίαια και τότε η Κόντσα μαλακώνει και του δίνεται. Τότε ανακαλύπτει ότι πράγματι ήταν παρθένα και φύλαγε την παρθενιά της για εκείνον. Από εκείνη τη μέρα αρχίζει μια σχέση γεμάτη ζήλιες και σαδομαζοχισμό. Όπου εκείνη σκαρφίζεται και σκηνοθετεί ιστορίες για να τον κάνει να τη χτυπήσει και να τη βασανίσει. Και ο Ματέο στο τέλος μη αντέχοντας άλλο φεύγει μακριά της.

Φεύγοντας τελικά ο Αντρέ , πηγαίνει στο ραντεβού του με τη Κοντσίτα και την πείθει να τον ακολουθήσει στο Παρίσι. Την ώρα που έφευγαν από το σπίτι της ένας υπηρέτης της έφερε ένα γράμμα από τον ματέο «Κοντσίτα μου σε συγχωρώ. Δεν μπορώ να ζήσω πια μακριά σου. Ξαναγύρισε. Είμαι εγώ τώρα που σε παρακαλώ γονατιστός. Φιλώ τα γυμνά σου πόδια».

Στο βιβλίο περιγράφονται όμορφες σκηνές που σε κάνουν να τις φαντάζεσαι λες και τις ζεις εσύ. Σκηνές όπως ο χορός του flamenco, η επίσκεψη στο εργοστάσιο καπνού με τις μισόγυμνες καπνεργάτριες, είναι εντυπωσιακές.


(Γνωρίζετε ένα περίεργο πίνακα του Γκόγια στο μουσείο της Μαδρίτης, το πρώτο πίνακα στα αριστερά καθώς μπάινετε στην αίθουσα του τελευταίου πατώματος; Τέσσερεις γυναίκες με ισπανικά φορέματα πάνω στη πελούζα ενός κήπου, κρατούν ένα σάλι από τις τέσσερεις γωνιές και κάνουν να πηδά γελώντας ένα νευρόσπαστο, μεγάλο σαν άνθρωπος...) σελίδες 131 - 132


Σημείωση: οι ξυλογραφίες είναι από το βιβλίο

2 σχόλια:

  1. Το βιβλίο έχει γυριστεί και σε ταινία από τον Μπουνιουέλ με τίτλο "Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου" (1977) με τον Φερνάντο Ρέϊ και στο ρόλο της Κοντσίτα δυο ηθοποιούς , την Καρόλ Μπουκέ και την Άντζελα Μολίνα , οι οποίες εναλάσσονταν προσδίδοντας κι άλλο μυστήριο στον χαρακτήρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ. Ακόμα μια ταινία βασισμένη στο βιβλίο αυτό γυρίστηκε το 1935. Τιτλος του: Ο Διάβολος είναι γυναίκα [THE DEVIL IS A WΟΜΑΝ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή