Σελίδες

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Nέες εκδόσεις

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

Εμίλ Ζολά

Μια σελίδα αγάπης

μετ. Βασίλης Πουλάκος

εκδ. Printa

σελ. 448 - 20 ευρώ

Εγκατεστημένη στο Παρίσι μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Ελέν Γκρανζάν ζει μια ήσυχη, σχεδόν μοναστική ζωή μαζί με τη μοναχοκκόρη της Ζαν, που είναι γι' αυτήν το παν. Η μόνη ιδέα που έχει για τη ζωή έξω από τα στενά όρια του σπιτιού της προέρχεται από τα βιβλία, τα οποία όμως σπάνια διαβάζει. Δύο φίλοι που την επισκέπτονται μία φορά την εβδομάδα αποτελούν όλο κι όλο τον κοινωνικό της κύκλο. Μια ασθένεια, όμως, της κόρης της φέρνει αναστάτωση. Μια σελίδα αγάπης θα προστεθεί στο βιβλίο της ζωής της, αλλάζοντάς την ολότελα. Και το απέραντο Παρίσι θα σταθεί και για τις δύο τους ο μοναδικός έμπιστος φίλος, έτοιμος πάντα να ακούσει κάθε τους εξομολόγηση, σαν «χορός αρχαίου δράματος». Το έργο αποτελεί τον όγδοο τόμο του κύκλου Ρουγκόν - Μακάρ. Σε αυτό ο κλασικός Εμίλ Ζολά ασχολείται με ένα «Απλό οικογενειακό δράμα».

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Νταϊάν Γουέι Λιανγκ

Το κινέζικο πετράδι

εκδ. Πατάκη

μετ. Νίνα Μπούρη

σελ. 296 - 15,50 ευρώ

Ηρωίδα είναι η Μέι, μια μοντέρνα Κινέζα που διατηρεί γραφείο ιδιωτικών ερευνών στο Πεκίνο, οδηγεί αυτοκίνητο και διαθέτει άντρα γραμματέα. Μια μέρα ο «θείος» Τσεν, στενός φίλος της μητέρας της, της ζητάει «μια χάρη»: να βρει μια πολύτιμη σφραγίδα από νεφρίτη, της δυναστείας των Χαν, που κλάπηκε από το μουσείο κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, όταν οι Ερυθροφρουροί λυμαίνονταν τους δρόμους καταστρέφοντας τα μνημεία του παρελθόντος.

Ρόμπερτ Χάρις

Παρασκήνια εξουσίας

μετ. Εφη Φρυδά

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 352 - 16 ευρώ

Ο ήρωας είναι ένας επαγγελματίας συγγραφέας - φάντασμα, πληρώνεται δηλαδή για να γράφει βιβλία, συνήθως αυτοβιογραφίες επωνύμων, που δεν διαθέτουν το ταλέντο να γράψουν οι ίδιοι. Οταν του δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθεί με τα απομνημονεύματα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, την αρπάζει περίεργος και ενθουσιασμένος, εφ' όσον μάλιστα πρέπει να ταξιδέψει στο αμερικανικό θέρετρο Μάρθας Βίνγιαρντ μέσα στη καρδιά του χειμώνα. Δεν αργεί, ωστόσο, να συνειδητοποιήσει πως έχει κάνει μεγάλο λάθος. Διότι ο προκάτοχός του έχει πεθάνει υπό ύποπτες συνθήκες και ο πρώην πρωθυπουργός αποδεικνύεται ένας άλλος άνθρωπος με πολλά μυστικά που τον καταδιώκουν - μυστικά που έχουν τη δύναμη να σκοτώσουν.


Venus Khoury - Ghata

7 πέτρες για τη μοιχαλίδα

μετ. Ρένα Λέκκου - Δάντου

εκδ. Α.Α. Λιβάνη, σελ. 229 - 5 ευρώ

Σε ένα χωριό στην άκρη της ερήμου, η Νουρ περιμένει την τιμωρία της: ένοχη μοιχείας και καταδικασμένη από ένα φετφά, πρέπει να λιθοβοληθεί. Η Νουρ δεν φαντάζεται ότι μπορεί να αποφύγει την απονομή δικαιοσύνης. Πρέπει να πληρώσει για το λάθος της. Αλλά λογαριάζει χωρίς την παρέμβαση της ξένης, μιας Γαλλίδας στην υπηρεσία μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης, η οποία προκειμένου να την σώσει θα επιστρατεύσει όλη της την ενέργεια και τη θέληση. Η Νουρ είναι μια γυναίκα με μοίρα τραγική, που ταλαντεύεται ανάμεσα στον σεβασμό για την παράδοση, στον πόθο για την ελευθερία και στο δικαίωμα στον έρωτα και την απόλαυση.

Joe Dunthorne

Υποβρύχιο

μετ. Αλέξης Καλοφωλιάς

εκδ. Ινδικτος, σελ. 304 - 19,60 ευρώ

Σύγχρονο «μυθιστόρημα μαθητείας», το «Υποβρύχιο» αφηγείται με χιούμορ και διεισδυτικότητα την ιστορία του Ολιβερ - ενός παιδιού που τα εφηβικά του μάτια «κάνουν τα πάντα δυνατά». Το βλέμμα του φωτίζει λεπτομέρειες που ένας ενήλικας δεν θα πρόσεχε ποτέ, αντιπαραθέτει το αχαλίνωτο της εφηβικής φαντασίας στον παραλογισμό ενός κόσμου που μερικές φορές μοιάζει σαν παζλ φτιαγμένο από παράταιρα κομμάτια.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ

Ροβεσπιέρος

Αρετή και τρομοκρατία

εισ. Σλάβοϊ Ζίζεκ

μετ. Θάνος Σαμαρτζής

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

σελ. 277 - 19 ευρώ

Μπορεί το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη να νομιμοποιήσει τη βία εναντίον του πολιτικού αντιπάλου; Είναι πράγματι η τρομοκρατία το αντίθετο της αρετής ή μήπως είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε το ενδεχόμενο η τρομοκρατία να αποτελεί αναγκαίο κακό, που δίχως αυτό κάθε ουσιαστική πολιτική μεταβολή καθίσταται αδύνατη; Κορυφαία προσωπικότητα της Γαλλικής Επανάστασης και ο φλογερότερος πρόμαχός της, ο Ροβεσπιέρος παρουσιάζει μια σαρωτική υπεράσπιση της πολιτικής βίας θέτοντας το ερώτημα: «Πολίτες, θέλατε μήπως μια επανάσταση χωρίς επανάσταση;». Στη νευρώδη και προκλητική εισαγωγή του, ο Σλάβοϊ Ζίζεκ γεφυρώνει το χάσμα που χωρίζει τον σημερινό αναγνώστη από την εποχή του Ροβεσπιέρου. Ο Ζίζεκ παρατηρεί ότι έχει επέλθει «ένα είδος ιστορικής τομής. Η ιακωβίνικη δικτατορία είναι σε θεμελιακό επίπεδο «όχι του γούστου μας»». Για τον Ζίζεκ, ωστόσο, η τρομοκρατία δεν αποτελεί διαστρέβλωση του επαναστατικού ιδανικού αλλά το τελικό στάδιο της επανάστασης, το στάδιο εκείνο όπου αυτή επιχειρεί να μονιμοποιηθεί.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Φλώρα Αλεξάνδρου

Ενα τσίρκο μαγικό

εικον. Σοφία Παπαθανάση

εκδ. Εν πλω, σελ. 32 - 10 ευρώ

Μια παραμονή Χριστουγέννων, δύο φίλοι μαλώνουν για το ίδιο παιχνίδι: ένα ξύλινο τσίρκο με ακροβάτες, μπαλαρίνες, αρλεκίνους, ταχυδακτυλουργούς. Ενα τσίρκο ζωντανεύει και όλος ο θίασος δίνει μια παράσταση στον ουρανό με θεατές τ' αστέρια. Ενα αστέρι θα κάνει τους δύο φίλους ν' αγαπηθούν ξανά. Θα το πετύχει με την αφήγηση μιας ιστορίας ενότητας και συγγνώμης.

ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Christoph U. Schminch - Gustavus

Μνήμες Κατοχής ΙΙ

Ιταλοί και Γερμανοί στα Γιάννενα και η καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας

επιμ. Ρένα Μόλχο

εκδ. Ισνάφι, σελ. 453

Τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου 1944, μια λεπτομερώς σχεδιασμένη επιχείρηση ξεκίνησε στα σοκάκια της «μικρής μας πόλης». Με τη βοήθεια της ελληνικής χωροφυλακής που εκτελούσε τις διαταγές της Γκεστάπο, όλοι οι Εβραίοι, 1.725 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πήραν τον δρόμο χωρίς επιστροφή για το Αουσβιτς. Κι έπειτα σιωπή, που έγινε ψίθυρος και χάθηκε στην ομίχλη της λήθης, θάφτηκε στα χαλάσματα των νικητών και των ηττημένων του Εμφυλίου που ακολούθησε, μεταμορφώθηκε σε χρυσές λίρες και οικόπεδα και κατέληξε στην ατιμωρησία των υπευθύνων.

ΜΕΛΕΤΗ

Λουκάς Αξελός

Εκδοτική δραστηριότητα και κίνηση των ιδεών στην Ελλάδα

εκδ. Στοχαστής

β΄ έκδοση συμπληρωμένη

σελ. 216 - 12 ευρώ

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Ενα που αφορά την εκδοτική δραστηριότητα τα χρόνια της δικτατορίας και ένα που αφορά την περίοδο από τη μεταπολίτευση μέχρι το τέλος του 1981. Ο συγγραφέας καλύπτει με συστηματικό και τεκμηριωμένο τρόπο μια περίοδο σημαντική για τα πολιτικά, πνευματικά και εκδοτικά δρώμενα, έχοντας και ο ίδιος συμμετάσχει στην καθημερινή εξέλιξή τους. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου που έγινε το 1984 είχε εξαντληθεί. Η ζήτησή του όμως δεν σταμάτησε διότι το έργο αποτελεί μαρτυρία, ντοκουμέντο και άμεση πηγή μιας εποχής, της οποίας ο συγγραφέας υπήρξε δρων υποκείμενο. Γι' αυτό και δεν αποστασιοποιείται και δεν παρατηρεί με ουδέτερη ματιά τα δρώμενα. Στο βαθμό, μάλιστα, που οι διαπιστώσεις και οι προβλέψεις του δείχνουν να επιβεβαιώνονται σε όλη τη μέχρι σήμερα διαδρομή, το κείμενο αυτό τείνει να υπερβεί τον χαρακτήρα μιας απλής μαρτυρίας εποχής.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαρί Κιουρί

Μαθήματα Φυσικής για τα παιδιά των φίλων μου

επίμ. Eve Curie

εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 121 - 13 ευρώ

Με πρωτοβουλία της Μαρί Κιουρί, μια ομάδα φίλων ανέλαβε να κάνει στα παιδιά τους, ηλικίας περίπου δέκα ετών, μια πρωτότυπη πειραματική διδασκαλία για διάστημα δύο ετών (1907-1908). Οι γονείς μοιράστηκαν τις κύριες διδακτικές ενότητες και έγινε μια ξεχωριστή προσπάθεια ώστε η διδασκαλία των επιστημονικών θεμάτων να βασίζεται σε πειράματα που θα εκτελούσαν τα ίδια τα παιδιά. Το βιβλίο περιλαμβάνει σημειώσεις που κρατούσε η Ιζαμπέλ Σαβάν κατά τη διάρκεια ορισμένων μαθημάτων Φυσικής τα οποία δίδασκε η Μαρί Κιουρί. Και μας αποκαλύπτει μια πτυχή της προσωπικότητάς της ελάχιστα γνωστή. Διότι αυτή η γυναίκα που είχε αφιερωθεί στην έρευνα όσο κανένας άλλος αποφάσισε, αφήνοντας για λίγο την πρώτη γραμμή, να προσπαθήσει να μεταμορφώσει μια επιστήμη κατακόρυφη -όπου οι γνώσεις μεταφέρονται από το ένα μυαλό στο άλλο- σε μια επιστήμη οριζόντια, όπου το παιδί οδηγημένο από το χέρι του μεγαλύτερου πλησιάζει το πεδίο της γνώσης σαν ίσος προς ίσο.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Stephen Pincock

Κρυπτογραφία

μετ. Μαριλένα Κορωναίου

εκδ. Τραυλός, σελ. 180 - 24 ευρώ

Στον σύγχρονο κόσμο, τα πάντα γύρω μας είναι κρυπτογραφημένα. Για κάθε κλήση στο κινητό τηλέφωνο ή για κάθε ανάληψη μετρητών από ένα ΑΤΜ, βασιζόμαστε σε εκλεπτυσμένη ηλεκτρονική κρυπτογράφηση ώστε να αποκλείσουμε την πρόσβαση σε αδιάκριτα μάτια και αφτιά. Ομως, η ανάγκη για «μυστικότητα» δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας. Εδώ και 4.000 χρόνια, οι κώδικες και τα κρυπτογράμματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική, στον πόλεμο, στις δολοφονίες και στο έγκλημα. Από την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα μέχρι τη γερμανική μηχανή «Αίνιγμα» και από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι τους ιδιοφυείς επιστήμονες της σημερινής κβαντικής κρυπτογραφίας, η αέναη μάχη ανάμεσα σε κωδικοπλάστες και κωδικοθραύστες κρύβει τους πιο ραδιούργους χαρακτήρες και τους πιο θρυλικούς κώδικες της Ιστορίας.
Eκτύπωση | e-mail
Τελευταία Νέα
Πολιτική
- Ο Καρογιάν αρνήθηκε δώρο του Ταλάτ
- Τη Δευτέρα εξέρχεται της κλινικής ο Γλ. Κληρίδης
Οικονομία
- Στα 44,96 δολάρια διαμορφώνεται το αργό
- 1,7 δισ. για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς
Επιχειρήσεις
- Μύλοι Λούλη: Επιστροφή κεφαλαίου με μετρητά στους μετόχους
- ΕΤΕΜ ΑΕ: Εγκρίθηκε η απόσχιση του κλάδου "Χυτηρίων"
Διεθνής Οικονομία
- Την δικαστική οδό προτείνει στην Ε.Ε. ο αντιπρόεδρος της Gazprom
- Δάνειο 4 δισ. δολαρίων έλαβε η Chrysler από την αμερικανική κυβέρνηση
Ελλάδα
- Με επεισόδια η αντιπολεμική πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη σήραγγα του Αρτεμισίου
Κόσμος
- Διεθνής καταδίκη των επιθέσεων στη Γάζα
- Απειλεί με αποχώρηση από την Αφρικανική Ένωση η Ουγκάντα
Πολιτισμός
- Απεβίωσε ο 16χρονος γιος του Τζον Τραβόλτα
- Λεύκωμα: «Τα Θαύματα του κόσμου»
Αθλητισμός
- Με το «δεξί» ο Ολυμπιακός στο 2009, πέρασε από την Τρίπολη
- Ισόπαλος ο Πανιώνιος με την Ξάνθη στα "Πηγάδια"
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου