Κυριακή, 31 Μαΐου 2009

τα λουλούδια της μιας μέραςΤα παρακολουθούσα
πλάι στα σκαλιά της εισόδου
όπως μεγάλωναν μέρα τη μέρα
Χτες το βράδυ άνοιξαν όλα μαζί
πρωτη φορά τόσα πολλά
κι η μυρωδιά τους υπέροχη...
Μια μόνο μέρα διαρκεί η ζωή τους
Κι η δική μας ζωή;
Μες στην αιωνιότητα του χρόνου
τό ίδιο σύντομη...

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Λάκη Φουρουκλά <Οι γυναίκες της συγνώμης> Λευκωσία 3/6/2009

Παρουσίαση μυθιστορήματος του Λάκη Φουρουκλά - Λευκωσία 3/6/2009

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009

πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου της Μάρλεν Διονυσίου στις 4 Ιουνίου

πρόσκληση για την παρουσίαση
του βιβλίου της Μάρλεν Διονυσίου
στις 4 Ιουνίου 2009 στη Λεμεσό

Κυριακή, 10 Μαΐου 2009

6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (28-31 ΜΑΙΟΥ)

Και το αναγνωστικό κοινό θέλει τον Γερμανό του...
Η φετινή 6η ΔΕΒΘ τιμά τη Γερμανία και προσκαλεί 48 εκδοτικούς οίκους

Της Ολγας Σελλα

Είναι μια μεγάλη έκθεση βιβλίου με μικρή ιστορία. Μόλις έξι χρόνων. Η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έχει καταφέρει τα τελευταία έξι χρόνια να γίνει το επίκεντρο του εκδοτικού χώρου, εκεί στα τέλη Μαΐου, αλλά ταυτοχρόνως να είναι και η γέφυρα ανάμεσα στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά βιβλίου, μέσω του θεσμού της τιμώμενης χώρας. Και δεν πρόκειται απλώς για μία ακόμη παράταξη των βιβλίων κάθε εκδότη. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, που κυρίως σηκώνει το βάρος της διοργάνωσης (μαζί με τη HELEXPO και την ΠΟΕΒ) κατάφερε να εμπνεύσει ένα νέο στυλ στις εκθέσεις βιβλίου, συνδυάζοντας την αισθητική, την ψυχαγωγία, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη συζήτηση, την ανάγνωση, τη συναναστροφή.

Η φετινή 6η ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη από 28 - 31 Μαΐου. Τιμώμενη χώρα θα είναι φέτος η Γερμανία. Ο θεσμός της τιμώμενης χώρας εγκαινιάστηκε από πέρυσι με τη Γαλλία και θ’ ακολουθήσουν το 2010 η Κίνα, το 2011 η Ιταλία και το 2012 η Σερβία. Η δεύτερη καινοτομία της ΔΕΒΘ είναι ο θεσμός των θεματικών εκθέσεων, αφιερωμένος σε βιβλία μιας συγκεκριμένης θεματικής κατηγορίας. Η 6η ΔΕΒΘ θα τιμήσει φέτος το ιστορικό βιβλίο και μέχρι τώρα είχαμε την ευκαιρία να δούμε συγκεντρωμένες εκδόσεις με θέμα: «Βιβλία Τέχνης», «Κρασί και άλλοι γευστικοί προορισμοί», «Ταξίδι», «Πολιτικό βιβλίο». Φέτος, η θεματική έκθεση θα καλύπτει όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας, ενώ η ενότητα «Βαλκανικοί Πόλεμοι» θα συνεπικουρείται από σπάνιο εικαστικό υλικό που προσέφερε το ΕΛΙΑ από τις συλλογές του, καθώς και με παλιές εκδόσεις, σπάνια χειρόγραφα κ.λπ. Η Frankfurt Book Fair έχει προσκαλέσει 48 γερμανικούς εκδοτικούς οίκους που θα στεγαστούν στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας, ενώ φέτος πραγματική «εισβολή» θα κάνουν νεότεροι και παλαιότεροι Γερμανοί συγγραφείς. Δέκα τον αριθμό. Οι Klaus Modick, Hegen Fleischer, Περικλής Μονιούδης, Veit Hinichen, Martin Walser, Ingo Schulze, Daniel Kehlmann, Julia Franck, Sibylle Berg και τη βραβευμένη εικονογράφο Antje von Stemm. Συγγραφείς κάθε ηλικίας που θα μεταφέρουν στην Ελλάδα τη γεύση και το χρώμα του γερμανικού εκδοτικού τοπίου, θα συνομιλήσουν με το κοινό, αλλά και με τους περίπου 60 Ελληνες συναδέλφους τους οι οποίοι θα βρεθούν τις μέρες της ΔΕΒΘ στη Θεσσαλονίκη.

Εκδηλώσεις

Η ΔΕΒΘ δίνει έμφαση στον προβληματισμό, την επικαιρότητα, την ανταλλαγή απόψεων, τη ζύμωση. Ετσι, στις πολλές εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν θα συζητηθούν θέματα για την ιστορία, την ιστοριογραφία, το ιστορικό βιβλίο, τα ιστορικά περιοδικά, το Βυζάντιο, τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, την πτώση του Τείχους, τον Ναζισμό, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την αναζήτηση της ταυτότητας και τους πολέμους της μνήμης που ακολούθησαν, αλλά και τις ευρωεκλογές που έρχονται.

Το γερμανικό βιβλίο στο «μικροσκόπιο»

Η «Κ» προδημοσιεύει μερικά από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΕΚΕΒΙ στο αφιέρωμα για το γερμανικό βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην διάρκεια της ΔΕΒΘ. Στοιχεία για τη σχέση της γερμανικής κοινωνίας με το βιβλίο, για την αναγνωσιμότητα, την παραγωγή τίτλων, τον τζίρο των βιβλιοπωλείων.

– Οι Γερμανοί, κατά σειρά προτίμησης, ακούν μουσική (41,5%), βλέπουν τηλεόραση (41,1%), διαβάζουν καθημερινές εφημερίδες (31,2%), τρώνε καλό φαγητό (27,1%), συμμετέχουν με φίλους σε πάρτι και γιορτές (23,6%), οδηγούν το αυτοκίνητό τους (21,9%) και διαβάζουν βιβλία (20,7).

– Οι τίτλοι που εκδόθηκαν το 2007 είναι 96.479 (+1,9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) και από αυτούς οι 86.000 είναι νέοι.

– Οι πωλήσεις βιβλίων μέσω Internet αυξάνονται. Το 2007 ο τζίρος των βιβλίων που πουλήθηκαν διαδικτυακά έφτασε το 853 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 21% σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις του 2006.

– Το 2007 αγοράστηκαν βιβλία από 35,3 εκατ. καταναλωτές, 500.000 λιγότερους από την προηγούμενη χρονιά. Δέκα χρόνια πριν, το 1997, ο αριθμός ανερχόταν σε 41,3 εκατ. αγοραστές.

– Το 2007 ο μέσος όρος δαπάνης για βιβλία ήταν 108,50 ευρώ, έναντι 104 ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

– Ο μέσος όρος τιμής του βιβλίου το 2007 ήταν 9,98 ευρώ, δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 2006.

– Τα βιβλία με σκληρό εξώφυλλο σημείωσαν πτώση στο καταναλωτικό ενδιαφέρον και πτώση του τζίρου κάτω από το 40%. Αντίθετα, οι πωλήσεις των βιβλίων τσέπης, κυρίως στη λογοτεχνία, αυξήθηκαν κατά 53,6%, έναντι 52,8% την προηγούμενη χρονιά.

– Η λογοτεχνία παραμένει η μεγάλη αγαπημένη του βιβλιόφιλου γερμανικού κοινού. Αν και τα έτη 2005 και 2007 σημείωσε άνοδο, το 2007 σημείωσε κάμψη στο 30,39%, έναντι 32,3%. Συνεχίζει όμως να αποτελεί το 1/3 του συνολικού τζίρου των βιβλίων σε όλες τις κατηγορίες.

– Το παιδικό βιβλίο σημείωσε άνοδο και από το 13% του συνολικού τζίρου το 2006, ανέβηκε στο 15,4% το 2007.

– Τα βιβλία θεωρητικών επιστημών, τεχνών και μουσικής γνώρισαν εγάλη υποχώρηση το 2007, κατέχοντας το 4,915 του συνολικού τζίρου έναντι 8,9% το 2006.

– Οι μεταφράσεις των γερμανικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες αυξάνονται. Το 2007 πουλήθηκαν δικαιώματα για 9.225 τίτλους, δηλαδή 4,5% περισσότερους απ’ όσους δόθηκαν το 2006 (8.828).

– Η Ενωση Εκδοτών στη Γερμανία δεν λειτουργεί μόνο ως επαγγελματικό συνδικάτο, αλλά και ως μορφωτικό ίδρυμα. Εχει περίπου 6.000 μέλη: εκδότες, βιβλιοπώλες, χονδρέμπορους, μεσάζοντες, αντιπροσώπους και παλαιοβιβλιοπώλες. Η Ενωση ιδρύθηκε το 1825 στη Λειψία και σήμερα έχει έδρα τη Φρανκφούρτη.

«Χρειάζεται ν’ ανοίξουμε παράθυρα στον κόσμο»

Η Κατρίν Βελισσάρη είναι από το 2004 διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Και είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε μια έκθεση που δεν έχαιρε καμία υπόληψη στον κόσμο του βιβλίου και πάρα πολύ γρήγορα την έκανε μια μεγάλη διεθνή έκθεση βιβλίου.

«Περάσαμε σε μια νέα γενιά εκθέσεων, με την έννοια της μεγάλης έκθεσης, και είχαμε ανάγκη από κάτι τέτοιο. Ολες οι χώρες έχουν μια μεγάλη έκθεση βιβλίου. Στις μεγάλες εκθέσεις και το κοινό και οι επαγγελματίες μπορούν να δουν όλη τη βιβλιοπαραγωγή, όχι μόνο τους πρόσφατους τίτλους. Οι εκδότες μου λένε ότι έχουμε ανάγκη τη συναναστροφή με τους επαγγελματίες του βιβλίου, ειδικά τους βιβλιοπώλες. Οι εκδότες επιδιώκουν να έρθουν στη ΔΕΒΘ οι βιβλιοπώλες για να αποκτήσουν οι ίδιοι μια εικόνα της βιβλιοπαραγωγής. Το δεύτερο που μας έλειπε ήταν το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για το βιβλίο. Στη Θεσσαλονίκη εκτός από την έκθεση της βιβλιοπαραγωγής, έχουμε συζητήσεις για σύγχρονα θέματα, συναντήσεις με συγγραφείς, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και φυσικά έχουμε και τις θεματικές εκθέσεις, όπου μπορούμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα της βιβλιοπαραγωγής σε μια θεματική κατηγορία. Είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά της Θεσσαλονίκης με τις άλλες εκθέσεις, τις οποίες ασφαλώς χρειαζόμαστε», λέει στην «Κ» η Κατρίν Βελισσάρη.

Ο νέος θεσμός

Οσο για τον θεσμό της τιμώμενης χώρας, «βοήθησε πολύ, όλους, γιατί δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο. Χρειάζεται ν’ ανοίξουμε παράθυρα προς τον έξω κόσμο. Να γνωρίσουμε τους πιο σημαντικούς συγγραφείς και εκδότες. Εχουμε μια συνολική εικόνα της βιβλιοπαραγωγής της χώρας που κάθε φορά είναι τιμώμενη. Πώς είναι οργανωμένη η βιβλιαγορά τους, πώς αποτυπώνεται η αναγνωσιμότητα στην κοινωνία, πώς δουλεύουν οι βιβλιοπώλες και οι βιβλιοθήκες, ποια η σχέση του κοινού με το internet;».

Το υλικό που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο στις θεματικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, ανεβαίνει στο site του ΕΚΕΒΙ ώστε να είναι προσβάσιμο και διαθέσιμο σε όσους ενδιαφέρονται, και γίνεται έτσι μέρος της πολιτικής βιβλίου. Η Κατρίν Βελισσάρη πιστεύει ότι οι Ελληνες εκδότες πολύ γρήγορα μπήκαν στο πνεύμα των μεγάλων εκθέσεων, έδωσαν βάρος στην αισθητική των περιπτέρων τους, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στην παρουσία τους γενικότερα. «Οι Ελληνες εκδότες ξέρουν τι περιμένει το κοινό. Προσαρμόστηκαν πάρα πολύ γρήγορα». Οσο για τις αντιρρήσεις που έχουν ακουστεί για τον τόπο φιλοξενίας της έκθεσης «είναι θέμα του υπουργείου και των εκδοτών», λέει η κ. Βελισσάρη. «Κυκλοφορεί πολύ έντονα η ιδέα να γίνεται μια χρονιά στην Αθήνα και μια χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει αυτή η σκέψη και γνωρίζω ότι οι εκδότες το σκέφτονται πολύ σοβαρά».

Οσο για το οικονομικό βάρος της έκθεσης, μέχρι τώρα το ΕΚΕΒΙ χρησιμοποιούσε χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Φέτος άργησε πολύ να τακτοποιηθεί το οικονομικό σκέλος της ΔΕΒΘ. Μόλις δέκα μέρες πριν, το υπουργείο Πολιτισμού κατάφερε να αντλήσει από το προηγούμενο ΚΠΣ περίπου 1 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να μπορεί απρόσκοπτα το ΕΚΕΒΙ να πραγματοποιήσει τις υποχρεώσεις του στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σάββατο, 9 Μαΐου 2009

ΕΥΠΩΛΗΤΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
1. ΑΝ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΑΛΛΙΩΣ της Αλκυόνης Παπαδάκη (εκδόσεις Καλέντη)
2. ΟΛΑ ΣΟΥ ΤΑ ΄ΜΑΘΑ,ΜΑ ΞΕΧΑΣΑ ΜΙΑ ΛΕΞΗ του Δημήτρη Μπουραντά (εκδόσεις Πατάκη)

3. ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ της Χρυσηίδας Δημουλίδου (εκδόσεις Ψυχογιός)

4. COMPLETE UNKNOWN του Κωνσταντίνου Τζούμα (εκδόσεις Καστανιώτη)

5. ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΑ της Λένας Μαντά (εκδόσεις Λιβάνη)

6. ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ της Πασχαλίας Τραυλού (εκδόσεις Ψυχογιός)

7. ΞΙΦΙΡ ΦΑΛΕΡ της Αθηνάς Κακούρη (εκδόσεις Καστανιώτη)

8. Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ της Βάσως Παπάκου (εκδόσεις Λιβάνη)

9. ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ του Νίκου Θέμελη (εκδόσεις Κέδρος)

10. ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ της Μαρίας Τζιρίτα (εκδόσεις Ψυχογιός)

ΠΗΓΗ: Το ΒΗΜΑ

Τρίτη, 5 Μαΐου 2009

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ (1/5/1909)
ΘΕΜΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ (1/5/1909)

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ, ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΜΕΣ ΣΤΗ ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΣΠΗΛΙΑ. Μια συγκλονιστική ποιητική σύνθεση, που ο μεγάλος μας ποιητής εμπνεύστηκε από την θυσία του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου και εξέδωσε μέσα στον ίδιο μήνα. Και ως βιβλίο έχει ιδιαίτερη συλλεκτική αξία αφού πια είναι εξαιρετικά δυσεύρετο. Εξώφυλλο και κοσμήματα: Βάσω Κατράκη ¨ ΚΕΔΡΟΣ 1957 1η, σελ. 32, €60.

ΥΜΝΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Άλλη μια ποιητική σύνθεση εμπνευσμένη από τα δεινά της Κύπρου, αυτή την φορά από το μεγαλύτερο που υπέστη ποτέ: την τουρκική εισβολή. Το ποίημα γράφτηκε στο Καρλόβασι Σάμου στις 20/8/1974, όταν πια είχε ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση της εισβολής ¨ ΚΕΔΡΟΣ 1979 3η, €10.

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ. Ένα από τα πιο αγαπημένα ποιήματα του Ρίτσου, που μελοποίησε τόσο υπέροχα ο Μίκης Θεοδωράκης και τραγούδησαν μεγάλες φωνές του ελληνικού τραγουδιού (Νάνα Μούσχουρη, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μαρία Φαραντούρη και πιο πρόσφατα η Γλυκερία). Ο σπαρακτικός θρήνος της μάνας που «καταμεσίς του δρόμου», στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο του 1936, «μοιρολογάει το σκοτωμένο παιδί της» ¨ ΚΕΔΡΟΣ 2004 48η , σελ. 26, €12.

ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ. Οι καημοί της Ρωμιοσύνης, μέσα από ιδιαίτερα εμπνευσμένες στιγμές του ποιητή, που πάλι έδωσαν στον Θεοδωράκη ένα θαυμάσιο υλικό για μια από τις καλύτερές του συνθέσεις, τον ομώνυμο δίσκο που ερμηνεύει υπέροχα ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ¨ΘΕΜΕΛΙΟ 1966 5η, σ. 28, €20.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ. Στον μεγάλο αγωνιστή της αριστεράς Νίκο Μπελογιάννη, τον άνθρωπο με το γαρύφαλλο όπως έμεινε στην ιστορία, που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1952, είναι αφιερωμένο αυτό το ποίημα, σαν ένας φόρος τιμής για την θυσία του ¨ΚΕΔΡΟΣ 1975 2η, σελ. 17, €15.

Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ. Μια ιδιαίτερα λυρική και τρυφερή σύνθεση. «Μια ηλικιωμένη γυναίκα, ντυμένη στα μαύρα, μιλάει σ’ ένα νέο». Πριν μερικά χρόνια μεταφέρθηκε στο θέατρο από την Β΄ Σκηνή του ΘΟΚ, σε σκηνοθεσία Τάκη Χριστοφάκη, αφού πρόκειται ουσιαστικά για ένα μονόλογο ¨ ΚΕΔΡΟΣ 2006 48η, σελ. 17, €15.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ. Η τελευταία ποιητική κατάθεση του ποιητή εκδομένη τρία χρόνια πριν από τον θάνατό του (11/11/1990). Μια ποιητική συλλογή με ανεξάρτητα ποιήματα γραμμένα και δουλεμένα σε τρεις διαφορετικές φάσεις από τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο του 1985 ¨ ΚΕΔΡΟΣ 1987 1η, σελ. 83, €20.

ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. Ένα πεζογράφημα του Γιάννη Ρίτσου, το 8ο μυθιστόρημα για την ακρίβεια, στα πλαίσια μιας ευρύτερης σειράς, εννέα συνολικά μυθιστορημάτων, με τίτλο «Εικονοστάσιο Ανωνύμων Αγίων» ¨ ΚΕΔΡΟΣ 1986 1η, σελ. 101, €18.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΝ. Κι ένα θεατρικό έργο του μεγάλου μας ποιητή, από τα τέσσερα συνολικά που έχει αφήσει. Πρόκειται για επικό δράμα, σε τρεις πράξεις και 27 εικόνες. Γράφτηκε το 1947 και απεικονίζει το κλίμα της οδύνης και του σπαραγμού των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων της Ελλάδας ¨ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 1958, σελ. 156, €25.

Ναζίμ Χικμέτ ΠΟΙΗΜΑΤΑ. Μια μεταφραστική εργασία του Ρίτσου. Αποδίδει στα ελληνικά ποιήματα του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Κικμέτ, ενώ στο βιβλίο προτάσσεται κι ένα σύντομο δοκίμιό του με τίτλο «Παρατηρήσεις στο έργο του Ναζίμ Χικμέτ» ¨ ΚΕΔΡΟΣ 1987 16η , σελ. 101, €20.

αφιέρωματα περιοδικών

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ, ΤΕΥΧΟΣ 2, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1980. Μεγάλο αφιέρωμα που επικεντρώνεται στον θεατρικό Ρίτσο, με ανάδειξη της θεατρικότητας που διακρίνει πολλές ενότητές του. Μεταξύ άλλων ενδιαφερόντων κειμένων παρατίθεται κι ένας πλήρης κατάλογος ποιημάτων του που ανέβηκαν κατά καιρούς σε διάφορες σκηνές της Ευρώπης, καθώς και ανάλυση των κυριοτέρων θεατρικών του έργων ¨ Τιμή €10.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ΤΕΥΧΟΣ 137-138, ΙΟΥΛΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1979. Στο τεύχος φιλοξενείται μια εκτεταμένη συνομιλία του ποιητή μαζί με πνευματικούς ανθρώπους του τόπου, που έγινε στα γραφεία του περιοδικού ¨ Τιμή €10.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ «ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2000. Μεγάλο αφιέρωμα με πολλά και ενδιαφέροντα κείμενα για διάφορες πτυχές του έργου του Ρίτσου, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό ¨ Τιμή €5.

Τα πιο πάνω βιβλία διατίθενται από το βιβλιοπωλείο


ΦΑΣΜΑ

Γλάδστωνος 100, 3040 Λεμεσός, Τηλ. 25745112, Φαξ 25745002, e-mail: fasma@cytanet.com.cy

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

Δευτέρα, 4 Μαΐου 2009

Λογοτεχνικά βραβεία «Διαβάζω 2009»


Λογοτεχνικά βραβεία «Διαβάζω 2009»

Η Μαρίνα Καραγάτση και «Το ευχαριστημένο ή οι δικοί μου άνθρωποι» (Εκδόσεις Αγρα), κέρδισε το βραβείο μυθιστορήματος των λογοτεχνικών βραβείων Διαβάζω 2009.

Η Μ. Καραγάτση παρέλαβε το βραβείο της από τον Ιάκωβο Καμπανέλη, ευχαριστώντας όχι μόνο την κριτική επιτροπή αλλά και: «τους αναγνώστες γιατί και συγκινήθηκαν αλλά κυρίως γέλασαν πολύ αναγνωρίζοντας το παράλογο της ζωής».

Η 12η τελετή απονομής των βραβείων Διαβάζω, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, ανέδειξε νικητές στην ποίηση τη συλλογή «Εποχή Παραδείσου» του Στρατή Πασχάλη, στο δοκίμιο τον Μίλτο Πεχλιβάνο για το έργο του « Από τη «Λέσχη» στις «Ακυβέρνητες Πολιτείες: η στίξη της ανάγνωσης».

Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, προς τιμή του Ηρακλή Παπαλέξη κέρδισε η Σταυρούλα Σκαλίδη για την «Προδοσία και εγκατάλειψη» και το Βραβείο Διηγήματος η Μαρία Κουγιουμτζή για το «Αγριο Βελούδο».

Με το τιμητικό βραβείο προσφοράς στο βιβλίο τιμήθηκε ο διευθυντής των πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης, Στέφανος Τραχανάς.

Τα βραβεία αναλυτικά είναι τα ακόλουθα:

- Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο, προς τιμή του Περικλή Αθανασόπουλου, ιδρυτή του περιοδικού Διαβάζω.

Το βραβείο απένειμε ο Γιώργος Γαλάντης, εκδότης του περιοδικού Διαβάζω, στο διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, Στέφανο Τραχανά.

- Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου:

Εφτά ορφανά μολύβια εφτά ιστορίες, Φωτεινή Φραγκούλη (κείμενο), Φωτεινή Στεφανίδη (εικονογράφηση), εκδόσεις Ελληνικά γράμματα

Το βραβείο απένειμε η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής που έκρινε τα παιδικά βιβλία και Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά:

Το σύνθημα, Ελένη Πριοβόλου, εκδόσεις Ελληνικά γράμματα

Το βραβείο απένειμε η Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

- Βραβείο Ποίησης:

Εποχή παραδείσου, Στρατής Πασχάλης, εκδόσεις Γαβριηλίδης

Το βραβείο απένειμε ο Τίτος Πατρίκιος, ποιητής.

- Βραβείο Δοκιμίου:

Από τη «Λέσχη» στις «Ακυβέρνητες Πολιτείες": Η στίξη της ανάγνωσης, Μίλτος Πεχλιβάνος, εκδόσεις Πόλις

Το βραβείο απένειμε ο Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων και νέος πρόεδρος της εταιρείας συγγραφέων.

- Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, προς τιμή του Ηρακλή Παπαλέξη:

Προδοσία και εγκατάλειψη, Σταυρούλα Σκαλίδη, εκδόσεις Πόλις

Το βραβείο απένειμε εκπρόσωπος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου.

- Βραβείο Διηγήματος:

Άγριο βελούδο, Μαρία Κουγιουμτζή, εκδόσεις Καστανιώτη

Το βραβείο απένειμε ο Κώστας Μουρσελάς, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας.

- Βραβείο Μυθιστορήματος:

Το ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι, Μαρίνα Καραγάτση, εκδόσεις Άγρα

Το βραβείο απένειμε ο Ιάκωβος Καμπανέλης, ακαδημαϊκός και θεατρικός συγγραφέας.

Οι κριτικές επιτροπές

Η κριτική επιτροπή για το μυθιστόρημα, διήγημα, δοκίμιο, ποίηση, προωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα αποτελείται από τους: Αλέξη Ζήρα, κριτικό λογοτεχνίας, Κώστα Καρακώτια, κριτικό λογοτεχνίας, Κώστα Κατσουλάρη, συγγραφέα, κριτικό λογοτεχνίας, Ντέιβιντ Κόνολι, Αναπληρωτή Καθηγητή Μεταφρασιολογίας στο ΑΠΘ, Χριστίνα Ντουνιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, συγγραφέα, Δημήτρη Πολυχρονάκη, Λέκτορα στο Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Λίζυ Τσιριμώκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή στο ΑΠΘ.

Η κριτική επιτροπή για το παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο και για το λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά αποτελείται από τους: Πολύ Βασιλάκη, εκπαιδευτικό, συγγραφέα, Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σούλα Οικονομίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιάννη Παπαδάτο, Λέκτορα στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιώργο Παπαντωνάκη, Επίκουρο Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Hμερομηνία : 04-05-09

Σάββατο, 2 Μαΐου 2009

Στις 4 Μαΐου η απονομή των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού Διαβάζω στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.


Τα λογοτεχνικά του βραβεία θα απονείμει για 12η χρονιά το περιοδικό Διαβάζω. Οι μικρές λίστες των υποψήφιων βιβλίων ανά κατηγορία φαίνονται πιο κάτω:Μυθιστόρημα


 • Γκάκας Σέργιος, Στάχτες
 • Ελευθερίου Μάνος, Ανθρωπος στο πηγάδι
 • Ευσταθιάδη Μαρία, Το κόκκινο ξενοδοχείο: Η αδύνατη αναπαράσταση
 • Θέμελης Νίκος, Οι αλήθειες των άλλων
 • Καραγάτση Μαρίνα, Το ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι
 • Κούρτοβικ Δημοσθένης, Τι ζητούν οι βάρβαροι
 • Μαγκλίνης Ηλίας, Η ανάκριση
 • Μαρούτσου Έλενα, Μεταξύ συρμού και αποβάθρας
 • Σταμάτης Αλέξης, Βίλα Κομπρέ
 • Χρυσόπουλος Χρήστος, Η λονδρέζικη μέρα της Λώρας Τζάκσον

Διήγημα


 • Δαγδελένης Σταμάτης Ε., Το βιβλίο των αιρέσεων
 • Καραγιάννης Βασίλης Π., Το χρώμα της νοσταλγίας
 • Κίτσιου Ειρήνη, Εκπαιδευτής γρύλων
 • Κουγιουμτζή Μαρία, Αγριο βελούδο
 • Κουμανταρέας Μένης, Το Show είναι των Ελλήνων
 • Κύρκος Νίκος, Η νύχτα του στρατηγού και άλλα διηγήματα
 • Μηλιώνης Χριστόφορος, Τα πικρά γλυκά
 • Παρίσης Νικήτας Ι., Τα κόκκινα στραγάλια: Δεκατρία διηγήματα
 • Σταυρίδης Στέφανος, Η βιβλιοθήκη του Ραβέλ
 • Χιόνης Αργύρης, Το οριζόντιο ύψος: Και άλλες αφύσικες ιστορίες

Δοκίμιο

 • Zimbone Anna, Ρεαλιστική παράσταση και ποιητική ενόραση στην πεζογραφία του Γιώργου Ιωάννου
 • Ιωαννίδου Αλεξάνδρα Δ., Υπόθεση Γκράνιν: Η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο
 • Λαμπρέλλης Δημήτρης Ν., Χριστούγεννα στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη, Η ανακλαστική διαλεκτική και τα ματωμένα της θραύσματα
 • Μπακουνάκης Νίκος, Μια στιγμή της Ευρώπης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Ο λόγος, η εικόνα, ο μύθος του Ανδρέα Ρηγόπουλου
 • Πεχλιβάνος Μίλτος, Από τη «Λέσχη» στις «Ακυβέρνητες Πολιτείες»: Η στίξη της ανάγνωσης
 • Ροζάνης Στέφανος, Ένας λανθάνων ρομαντισμός
 • Σταυρίδη-Πατρικίου Ρένα, Οι φόβοι ενός αιώνα

Ποίηση


 • Αγγελάκος Χρήστος, Τα φώτα απέναντι
 • Βέης Γιώργος, Ν όπως νοσταλγία
 • Δαράκη Ζέφη, Σε ονομάζω θα πει σε χάνω
 • Κοντός Γιάννης, Ηλεκτρισμένη πόλη
 • Κοροπούλης Γιώργος, Αντιύλη
 • Κούσουλας Λουκάς, Το φεγγάρι του Υμηττού και άλλα ποιήματα
 • Κουτσούνης Στάθης, Έντομα στην εντατική
 • Πασχάλης Στρατής, Εποχή παραδείσου
 • Πορφύρης Τάσος, Έρημα
 • Πούλιος Λευτέρης, Η κρυφή συλλογή

Πρωτοεμφανιζόμενοι


 • Βουδούρης Νίκος Αδάμ, Ο βυθός είναι δίπλα
 • Γιανναράς Σπύρος, Ο Λοξίας
 • Κατσού Ναταλία, Μαγωδός
 • Μακριδάκης Γιάννης, Ανάμισης ντενεκές
 • Παλούκης Σπύρος, Ο Καρλομάγνος και η κάμερα και τα μυστικά
 • Σκαλίδη Σταυρούλα, Προδοσία και εγκατάλειψη
 • Τασσοπούλου Κωνσταντίνα, Τα κοινόχρηστα
 • Τζανακάρη Βάσια, Έντεκα μικροί φόνοι: Ιστορίες εμπνευσμένες από τραγούδια του Nick Cave
 • Ψάλτης Γιώργος Κ., Επιστροφή στην ενιαία χώρα

Εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο


 • Αγγελίδου Μαρία (κείμενο), Σαμαρτζή Ίρις (εικονογράφηση): Το δέντρο με τα ψέματα
 • Βαλάση Ζωή (κείμενο), Βαλάσης Κωστής (εικονογράφηση): Το ασώματο θεριό: Ιστορίες ανθρώπων, δράκων, και άλλων θηρίων
 • Γεωργαλά-Καρτούδη Μαρία (κείμενο), Γαλανομάτη Ιωάννα (εικονογράφηση): Το συναχωμένο αεροπλανάκι
 • Μανδηλαράς Φίλιππος (κείμενο), Τσάμπρα Ελένη (εικονογράφηση): Τα τρελομπαλάκια
 • Μητσιάλη Αλεξάνδρα (κείμενο), Μπαχά Μαρία (εικονογράφηση): Το αστερόσπιτο
 • Μιχαλοπούλου Αμάντα (κείμενο), Τουλιάτου Σοφία (εικονογράφηση): Ο Ισίδωρος και ο ναυαγός
 • Μώραλη Βάσια (κείμενο), Λαδά Έφη (εικονογράφηση): Η βροχή των αστεριών
 • Νευροκοπλή Βασιλική (κείμενο), Ανδρικόπουλος Νικόλας (εικονογράφηση): Το παραμύθι της μουσικής
 • Φραγκούλη Φωτεινή (κείμενο), Στεφανίδη Φωτεινή (εικονογράφηση): Εφτά ορφανά μολύβια… εφτά ιστορίες
 • Ψυχογυιού Δήμητρα (κείμενο και εικονογράφηση): Ο κηπουρός του ουρανού

Λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά

 • Αγγελίδου Μαρία, Το τετράδιο με τους ορισμούς: Ένα κεφάλαιο από την αυτοβιογραφία του Ηλία Μακρή
 • Ζαραμπούκα Σοφία, Πέτρου και Παύλου
 • Ηλιόπουλος Βαγγέλης, Παίξε το ανάποδα
 • Κλιάφα Μαρούλα, Αγρια παιχνίδια
 • Παπαθεοδώρου Βασίλης (κείμενο), Μπουλούμπασης Πέτρος (εικονογράφηση), Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας
 • Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου Λότη, Η προφητεία του κόκκινου κρασιού
 • Ελένη Πριοβόλου, Το σύνθημα
 • Ρεμούνδος Γιάννης (κείμενο), Δήμος Χρήστος (εικονογράφηση), Πέντε μέρες που συγκλόνισαν το σπίτι μας
 • Τριανταφύλλου Σώτη, Αφρικανικό ημερολόγιο

Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στις 4 Μαΐου, στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς 138, στις 7:00 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

Το βραβείο απονέμεται στη μνήμη του ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλου.

Χορηγός επικοινωνίας των λογοτεχνικών βραβείων είναι το in.gr και Τα Νέα.