Σελίδες

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Όμιλος Φίλων Βιβλίου


Λέσχες Ανάγνωσης και Όμιλος Φίλων Βιβλίου

Οι λέσχες ανάγνωσης είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο στην πολιτισμική ζωή διαφόρων χωρών που αναπτύσσεται όμως ραγδαία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) υπάρχουν ήδη πάνω από διακόσιες λέσχες ανάγνωσης στην Ελλάδα, ενώ ο αριθμός τους ξεπερνά τις 50.000 στην Ευρώπη και τις 500.000 στην Αμερική.

Κατ’ αρχάς πώς λειτουργεί μία λέσχη ανάγνωσης; Τα άτομα που την αποτελούν, που για λόγους εύρυθμης λειτουργίας δεν πρέπει να είναι λιγότερα από πέντε αλλά ούτε και περισσότερα από δώδεκα, συγκεντρώνονται μια φορά τον μήνα και μέσα σε ένα όμορφο και φιλικό κλίμα συζητούν για ένα βιβλίο το οποίο έχουν επιλέξει προηγουμένως να διαβάσουν. Το βιβλία που θα συζητηθούν αποφασίζονται από τα ίδια τα μέλη.

Οι περισσότερες Λέσχες καταπιάνονται γενικά με τη λογοτεχνία, ωστόσο, δεν λείπουν και οι θεματικές Λέσχες Ανάγνωσης, αυτές δηλαδή που ασχολούνται με πιο εξειδικευμένα θέματα όπως τα Μαθηματικά, το αστυνομικό μυθιστόρημα, ή την Αρχαία Γραμματεία

Σε μία λέσχη ανάγνωσης μπορούν να πάρουν μέρος όσοι αγαπούν το διάβασμα και θέλουν να μοιραστούν τη συγκίνηση, τον προβληματισμό ή ακόμα μερικές φορές και τη δυσαρέσκεια που ένιωσαν διαβάζοντας ένα βιβλίο με άλλους ανθρώπους.

Κάποιοι απλοί κανόνες για τη σωστή διεξαγωγή της συζήτησης στα πλαίσια της συνάντησης της ομάδας, όπως η ύπαρξη ή μη ενός συντονιστή, όχι απαραίτητα του ιδίου κάθε φορά, ή η ενθάρρυνση όλων να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση, μπορεί να τεθούν εξ αρχής έτσι ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της ομάδας.

Μια λέσχη ανάγνωσης με τις πιο πάνω προδιαγραφές λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στη Λεμεσό. Η εμπειρία από τη λειτουργία της δικής μας ομάδας, στην οποία δώσαμε το όνομα Όμιλος Φίλων Βιβλίου είναι πολύ θετική. Εκτός από το ότι έχουμε διαβάσει πέραν των δώδεκα βιβλίων η κοινωνικοποίηση που προωθήθηκε και αναπτύχθηκε μεταξύ των μελών είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο. Η ανάγνωση από μόνη της συνιστά για τον αναγνώστη μία μοναχική απόλαυση. Ως εκ τούτου ο κάθε αναγνώστης της ομάδας προσεγγίζει το βιβλίο από άλλη οπτική γωνία με αποτέλεσμα κατά τη συζήτηση να καταθέτει μια διαφορετική άποψη. Οι διαφορετικές απόψεις που εκφέρονται και η συζήτηση που ακολουθεί συμβάλλουν ουσιαστικά στην πιο ολοκληρωμένη θεώρηση του βιβλίου που επιλέχθηκε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λέσχες ανάγνωσης ή και τη δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ (www.ekebi.gr) ή να επικοινωνούν με τον Τώνη Κουντούρη (99 346424).


Όμιλος Φίλων Βιβλίου

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό το μπλογκ σου φίλε, καθώς επίσης το ότι δημιουργήθηκε Λέσχη Ανάγνωσης στη Λέμεσό.

    Αυτά χρειάζετε ο τόπος μας. Διότι συνήθως σταματούμε να μαθαίνουμε στα 18 ή στα 22 μας. Απ' εκεί και πέρα νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα για το υπόλοιπο της ζωής μας.

    Η Κύπρος μας έπρεπε να έχει τουλάχιστον μια Λεσχη Ανάγνωσης στη κάθε πόλη. Είναι ένας τρόπος να βελτιώνεται μιά κοινωνία.

    Θα επισκεφθώ τη Λέσχη Ανάγνωσης όταν κατέβω Κύπρο το καλοκαίρι.

    Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Μετανάστη, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εύχομαι να γίνουν όχι μία, αλλά πολλές λέσχες σε κάθε πόλη. Ήδη η Λεμεσός διαθέτει καιδεύτερη Λέσχη Ανάγνωσης. Καλώς να ορίσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή