Σελίδες

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ


ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Η Λεμεσός δίνει το πρόσταγμα για τις λέσχες ανάγνωσης

Βιβλιοφάγοι ενωθείτε!

Μέσα σε λίγους μήνες δημιουργήθηκαν στη Λεμεσό δυο όμιλοι ανάγνωσης βιβλίων, οι οποίοι απέκτησαν ήδη δεκάδες θαυμαστές


Μπορεί το διαδίκτυο να έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας, όμως η χειροπιαστή δύναμη του βιβλίου ελάχιστα έχει απωθηθεί. Παρέες με κοινές ανησυχίες, οι οποίες αντλούν ερεθίσματα μέσα από την ανάγνωση βιβλίων, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη μοναχική πορεία του αναγνώστη και να μοιραστούν εμπειρίες και συγκινήσεις, δημιουργώντας λέσχες ανάγνωσης.
Η πρώτη λέσχη ανάγνωσης στην Κύπρο δημιουργήθηκε πριν ενάμιση χρόνο στη Λεμεσό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Ελλάδος Ε.ΚΕ.ΒΙ. και φέρει την ονομασία «Όμιλος Φίλων Βιβλίων Λεμεσού». Η ομάδα αυτή συγκροτήθηκε από τους Τώνη Κουντούρη και Παντελή Μάκη, και διοργανώνει συζητήσεις με αντικείμενο την ανάλυση ενός βιβλίου, δύο φορές κάθε μήνα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της οδού Γλάδστωνος. Μέχρι στιγμής, έχουν αναλυθεί πέραν των δώδεκα βιβλίων.

Και... ακόλουθοι
Τα βήματα του Ομίλου ακολούθησε ακόμη μία ομάδα βιβλιόφιλων, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους ιδρύοντας την «Πύρρειον λέσχη βιβλίου». Όμως, σαν αυτούς υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι μοναχικοί καβαλάρηδες που αγαπούν το διάβασμα. ΓιΆ αυτό και ο Τώνης Κουντούρης δίνει το πρόσταγμα «βιβλιογράφοι όλου του κόσμου ενωθείτε». Καλεί ομάδες φίλων να δημιουργήσουν τις δικές τους λέσχες, «να βγει ο κόσμος από το καβούκι του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «και οι άγνωστοι αναγνώστες να ΆεξαγνιστούνΆ μέσα από τη σύμπραξη με άλλους βιβλιόφιλους, ανακαλύπτοντας τις διάφορες οπτικές γωνίες και τα νοήματα που κρύβονται πίσω από την ανάγνωση ενός βιβλίου». Όπως, μάλιστα, υποδεικνύει, «η ευχαρίστηση που θα νιώσουν όταν μοιραστούν με άλλους ανθρώπους τον προβληματισμό ή ακόμα και τη δυσαρέσκεια που ένιωσαν διαβάζοντας ένα βιβλίο, είναι ανεπανάληπτη».

Ένα βιβλίο, πολλές απόψεις
Η ανάγνωση από μόνη της συνιστά για τον αναγνώστη μια μοναχική απόλαυση. Ως εκ τούτου, ο κάθε αναγνώστης της ομάδας προσεγγίζει το βιβλίο από άλλη οπτική γωνία, με αποτέλεσμα κατά τη συζήτηση να κατατίθεται και μια διαφορετική άποψη. Οι διαφορετικές απόψεις που εκφέρονται και η συζήτηση που ακολουθεί συμβάλλουν ουσιαστικά στην πιο ολοκληρωμένη θεώρηση του βιβλίου που επιλέχθηκε.

Διεθνείς προδιαγραφές
Οι λέσχες ανάγνωσης δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στο εξωτερικό. Μόνο στην Ελλάδα ο αριθμός τους ξεπερνά τις 200, στην Ευρώπη τις 50 χιλιάδες ενώ στην Αμερική υπερβαίνουν το μισό εκατομμύριο... Τα άτομα που την αποτελούν, για λόγους εύρυθμης λειτουργίας δεν πρέπει να είναι λιγότερα από πέντε, αλλά ούτε και περισσότερα από δώδεκα. Συγκεντρώνονται μία φορά τον μήνα και μέσα σε ένα όμορφο και φιλικό κλίμα συζητούν για ένα βιβλίο το οποίο έχουν επιλέξει προηγουμένως τα μέλη να διαβάσουν. Οι λέσχες καταπιάνονται γενικά με τη λογοτεχνία, ωστόσο δεν λείπουν και οι θεματικές λέσχες ανάγνωσης, αυτές δηλαδή που ασχολούνται με πιο εξειδικευμένα θέματα όπως τα μαθηματικά, το αστυνομικό μυθιστόρημα ή η αρχαία γραμματεία.

Info
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λέσχες ανάγνωσης ή και τη δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ (www.ekebi.gr) ή επικοινωνήστε με τον Τώνη Κουντούρη, τηλ. 99346424.



ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Κωδικός άρθρου: 900087

ΠΟΛΙΤΗΣ - 03/10/2009, Σελίδα: 79

Σημείωση: Ο πίνακας είναι του Ανδρέα Καραγιάν και έχει προστεθεί στην ανάρτηση από μένα

Νικόλας

2 σχόλια:

  1. Είδες η Λεμεσός;Και πάλι πρωτοπορεί!
    Καλή συνέχεια στον Όμιλό σας εύχομαι και μπράβο σε σένα που προβάλλεις το έργο του μέσα από τη Λέσχη Ανάγνωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύα σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εύχομαι σύντομα να έχουμε σε κάθε πόλη της Κύπρου Λέσχες Ανάγνωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή